Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Beneficiile fulgilor de drojdie inactiva reali

Poza a fost preluata de pe Wikipedia iar articolul de mai jos, din surse diverse printre care, sursa 1, sursa 2, sursa 3. Drojdia inactiva, care nu creste aluatul, este un ingredient cu gust de branza, care nu trebuie consumat zilnic, ci din timp in timp. Ca si informatie, pentru cei care isi doresc sa aiba diversitate in alimentatie, vedeti AICI lista alimentelor consumate de noi saptamanal.

„Drojdia inactiva este o sursa bogata de proteine, avand peste 55% proteina de calitatate insa nu pot sa spun ca este forma ideala de proteina, fiindca este o lista lunga cu proteiene de mai buna calitate pe care o gasiti AICI. Felul de drojdie inactiva reala, poarta denumirea de Saccharomyces cerevisiae si este crescut pe trestia de zahar si melasa. Este culeasa, spalata, uscata si vanduta fie in forma de pudra sau fulgi. Culoarea poate fi galbena sau cateodata maronie, in functie de producator […]. Conteaza enorm procesul tehnologic, fiindca daca nu e procesata cum trebuie, uscata la sub 40C, aceasta isi poate pierde calitatile nutritionale. De cele mai multe ori, in primul rand variantele ieftine, sunt din surse sintetice, iar cele naturale daca sunt uscate la peste 100C – nutrientii sunt distrusi in mare parte si i se adauga B12 si amelioratori de gust.

Unul dintre beneficiile fulgilor de drojdie reali, ar fi continutul mare de B-uri, care ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de stres, preventia cancerului de pancreas, asigurand si o piele sanatoasa. Parerile sunt impartite, multi sustin ca vitamina B 12 este deja in fulgi si este in cei naturali si realit, altii pretind ca ea este prezenta doar daca se adauga. Am intrebat la cateva surse romanesti si multi sustineau ca fulgii contin deja B12 sau altii s-au codit sa raspunda, altii au spus ca se adauga, dar din pacate, dupa mai multe teste facute pe brandurile romanesti, multe contin vitamina B12 adaugata ulterior, amelioratori de gust si monosodiu glutamat, un ameliorator de gust foarte periculos si marea majoritatea fulgilor sunt uscati la peste 100C, cand nutrientii ramasi sunt distrusi in mare parte.

Fulgii de drojdie inactiva reali, contin o urma de minerala, numita chromium, cunoscuta ca un factor de toleranta al glucozei. Acesta este raspunzator de reglarea glucozei fluctuante din sange in cazul diabeticilor, si a presiunii arteriale scazute. O sa  va rog sa faceti o cautare pe acest subiect, fiindca este mult mai amplu si explicit in sursele engleze decat ce am scris eu aici, simplificat la maximum. Alte elemente aflate din belsug in fulgii de drojdie sunt: magneziul, cuprul, vanadiumul, molybdenumul si litiumul. Si daca suntem la capitolul beneficii, se poate spune ca mentine o curatenie ideala intestinala, mareste productia de sange, mentine nivelul de colesterol, imbunatateste sanatatea si functionarea ficatului.”

Consum

Se poate presara in salatele in salatele de vlastari, avand un gust slab de branza, insa consumul se recomanda sa fie cu masura. Mancata in exces poate chiar produce alergii la produs sau chiar probleme de digestie. Ca orice ingredient „sanatos”, nu trebuie consumat la fiecare masa sau zilnic, deoarece poate produce o imbalanta nutritionala. Se spune ca nu se recomanda mai mult de 4 linguri de drojdie cam de 1-2 ori pe saptamana sau mai rar. Am sa enumar cateva retete in care am folosit fulgi de drojdie inactiva.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMag, Libris, Elefant, Carturesti etc. Pentru cei din Republica Moldova, cartile mele sunt disponibile aici. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile mele cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

40 de gânduri despre „Beneficiile fulgilor de drojdie inactiva reali

  1. Ligia, m-ar interesa cum anume se pot folosi fulgii de drojdie la cartofii copti. Cu ce se combina pentru a rezulta o crema de branza?
    Multumesc.

    Apreciază

    1. Draga mea, o reteta raw ar putea fi simpla. Amesteci cu putin ulei, apa, sare, putin amidon de porumb si putina faina, ca sa se lege. Faina eu o folosesc din grau incoltit si uscat dupa, deci nu va fi coca doar. Mai adaug putin usturoi, dar poti si fara, si mesteci bine. Daca mai este nevoie de ceva fulgi mai adaugi, mesteci pana faci o crema putin mai groasa ca maioneza. Este delicios, dupa gustul meu. Chiar acum ma duc sa-mi fac niste cartofi copti cu sosul de care ti l-am dat.

      O crema asemanatoare se poate face si la foc, insa va iesi ca crema aceea de branza, daca stii tu, nacho cheese, care mie nu-mi place deloc. Poti incerca, poate tie-ti va placea. Cele mentionate mai sus, se pun cu putina apa la foc mic, se mesteca pana se leaga, se da la o parte si se adauga putin margarina sau unt.

      Apreciază

  2. Suna bine, voi incerca varianta fara foc probabil, de asta ador retetele crude, pentru ca nu presupun atat efort ca si gatitul conventional 🙂 Merci.

    Apreciază

  3. Buna
    As dori sa stiu daca pot consuma fulgii de drojdie inactiva ca atare,si cat ar trebui sa mananc pe zi?O lingura,doua?
    Va urmaresc site-ul cu mare,mare interes si datorita d-vs am inceput sa mananc mai sanatos!
    Multumesc mult

    Apreciază

    1. Buna Ioana,

      Si ma bucur din tot sufletul de dorinta ta de a manca mai sanatos. In legatura cu consumul zilnic de drojdie, pareri sunt impartite, insa eu cred ca doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 1-2 linguri. Eu n-am auzit de efecte adverse, insa moderatia este importanta si in acest caz. Daca mai ai si alte intrebari, cu toata bucuria te pot ajuta in limita cunostintelor mele.

      Cu drag,
      Ligia

      Apreciază

  4. Buna Ligia, admir de multa vreme blogul tau si ori de cate ori am ocazia fac si o reteta…eu sunt vegetariana , si de o vreme cam 80% mananc crud si mi-este tare bine asa…am cumparat si eu acesti fulgi de drojdie chiar au un gust foarte bun. Am citit pe pachet ca este limitat consumul la maxim 10 gr pe zi…as vrea sa te intreb daca ai idee de ce.
    Si as vrea sa te mai intreb, daca mananci in totalitate fara foc, am mai vazut retete cu foc la tine. In sfatul pe care l-ai oferit putin mai sus spuneai ceva de margarina. Cred ca stii cat este de toxica, eu zic ca este de nerecomandat. Te pup si-ti multumesc pentru toate bunatatile tale!

    Apreciază

    1. Buna Ruxi, felicitari pentru alegerea ta de a manca sanatos si multumesc pentru comentariu. In privinta drojdiei inactive, este foarte buna si eu o iubesc si adaug in fiecare mancare fara foc, insa totul cu masura. Aceasta mancata in exces poate chiar produce alergii la produs sau chiar probleme de digestie. Ca orice ingredient bun, nu trebuie consumat in exces deoarece poate produce o imbalanta nutritionala. Se spune ca este recomandat nu mai mult de 2 linguri de drojdie pe zi, ceea ce eu mereu am respectat.

      Legat de mancarea gatita, cum am mai spus si alta data, eu si sotul meu mancam mancare cruda intr-o proportie cat mai mare, insa nu 100% crud. Cum am spus si in alta parte, ar fi ideal ca toti sa putem manca 100% crud, insa din pacate suntem oameni pofticiosi iar de multe ori eu vad extremele foarte periculoase. Eu spre exemplu, imi mai place sa savurez cate un cartof copt sau o zacusca, un ceai cald sau o felie de paine cu pateu. Nu vad nimic rau in asta, in special daca le mestec bine si daca le consum cu masura. Sa-ti dau doar un exemplu. O cititoare de la site-ul meu, a mancat 2 luni 100% crud, si cand a venit Pastele, atat de pofta i-a fost de miel, ca nu s-a putut abtine. Saraca, a stat in pat si a fost bolnava 2 saptamani. Asa se intampla cu totii la un moment dat, si eu de aceea recomand tuturor sa faca aceasta alegere cu cap. Daca se consuma o dieta cruda de pana la 75%, si restul mancare gatita vegana, atunci corpul este departe de a se imbolnavi. Imi spuneai de asemenea de margarina. Noi am consumat o margarina in USA, extrem de delicioasa, un produs nou care era departe de ce inseamna margarina in Romania. Nu avea odata uleiuri hidrogenate, continea numai diverse uleiuri de masline, porumb, etc si era fara egal. Mi-e foarte dor de ea, insa in Europa nu se gaseste. Pe site-ul meu am dedicat un articol in care spuneam de margarina ca este daunatoare, si ca-i mai lipseste o molecula pentru a fi plastic. Iti doresc numai bine, si te mai astept pe site.

      Apreciază

      1. Multumesc mult pentru raspuns Ligia, esti tare draguta. Cu pofetele stiu cum este, de aceea inca sunt cam 20 % inca vegetariana…si eu cred ca extremele sunt daunatoare si atunci e mai bine asa, cel putin deocamdata. Desi gatesc pentru copii chiar pot sa ma abtin sa nu gust si asta de ani de zile. Inca sunt in perioada de testare si de cautare a informatiilor, sunt sigura ca si tu ai trecut prin asta atunci cand ai ales aceasta cale minunata de viata as putea spune. Cu siguranta mai am multe de aflat de pe siteul tau. Inca o data iti multumesc si te apreciez pentru ceea ce esti, un OM deosebit.

        Apreciază

  5. Draga Ligia, tot cautand dupa fulgii de drojdie am gasit cum ca ar contine MSG (glutamat de sodiu), ce parere ai despre asta??? Mai sunt bio si sanatosi?

    Apreciază

      1. Merci Diana, trebuie sa dau niste telefoane pe la firmele care le produc in Europa. Gustul drojdiei inactive din USA este total diferit de al celei din Europa si chiar ma gandeam cum poate sa fie atat de puternica la gust. Cea de aici este mai mild, mai moale parca. Trebuie sa verificam sa fim siguri.

        Apreciat de 1 persoană

  6. Cu placere Ligia:) imi pare rau numai ca ti am dat o veste proasta, mi ar fi placut sa incerc acest fel de drojdie, mi am notat toate retetele tale:) Ai idee cu ce as putea sa o inlocuiesc? Te pup si felicitari pentru munca pe care o depui impartasindu ne si nou din experienta ta:) Te pupxxxx
    PS Sa ne ti la curent….220:))))

    Apreciază

    1. Diana, cei de la Sanovita mi-au zis ca drojdia inactiva din care o aduc ei nu are MSG. Este fara adaosuri de nimic, doar drojdie deshidratata, de aceea dupa un an (eu am observat si mai devreme) de la cumparare, incepe sa se dezintegreze. Spun ei ca e naturala. Nici nu stiu acum ce sa mai cred.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Nu stiu ce sa zic, cred totusi ca nu le ar conveni sa recunoasca, nu si ar mai vinde marfa si asa destul de scumpa. Ma intrebam daca s ar putea inlocui cu altceva asemanator la gust. In multe cazuri nu tot ce i bio este suta la suta natural, desi asa ar trebui, la unele produse sunt preturi exagerate care nu sunt justificate. Am gasit o faina neagra exceptionala la plafar cu 5,5 ron kg, asta anul trecut, ca sa gasesc la producator pretul de …1,80 cu tva cu tot. Romanul dornic de imbogatire gaseste din orice sa faca bani. Am vazut la magazine bio si faina integrala cu 10 ron adica de ce nu? Si eu vreau sa mananc sanatos dar nu mi permit anumite produse, sunt moarta dupa avocado dar dupa cum bine sti pretul ma omoara, sunt atatea retete delicioase cu el:) Untul de cocos mi ar place sa l incerc dar din ce l de la Selgros mai ieftin. Partea proasta este ca pe piata romaneasca sunt multe produse de calitate inferioara la preturi exagerate. Nucile, un alt exemplu, macadamia, braziliene, caju, alune de padure, semintele de dovleac. Nu ai nici o varianta mai ieftina si sanatoasa la noi totul este fff scump. Oricum, eu sunt cu ochii pe tine:) si pe bunatatile facute de tine, mult succes in continuare:)

        Apreciază

        1. Diana, imi pare rau pentru toate dezamagirile din tara noastra. As fi vrut sa iti vin intr-un fel in ajutor, insa singura mea consolare cand vine vorba de preturi este ca de obicei mancarea pe baza de nuci si seminte incoltite este foarte satioasa. In plus, in timpul verii consumul de nuci este foarte mic, doar poate pentru deserturi si de cele mai multe ori folosesc nucile obisnuite, aduse de pe la tara si la care spargem toata iarna, sau migdalele care sunt extraordinare si care tin foarte mult. Avocado nu cumparam nici noi decat iarna, si vara foarte rar chiar daca la noi sunt chiar si la 2-3 lei/buc. Iti doresc mult succes si stai totusi alaturi de mancarea mai sanatoasa. Investeste in corpul tau, ca daca n-o faci acum cat poti, Doamne fereste, vei fi nevoita sa plati in viitor bani grei pe la medici si speciliasti care vor incerca sa te ajute, dar care nu vor putea sa faca mare lucru si care vor fi limitati in tiparele medicinei.

          Apreciază

  7. Buna,
    Cautand vitamine vegane am dat peste articolul tau despre fulgii de drojdie. Pot inlocui cu succes vitaminele? Daca amestec 1 lingurita fulgi de drojdie cu polen si putina miere si mananc dimineata pe stomacul gol are vreun efect?
    Sau ai putea sa-mi recomanzi niste vitamine cat mai naturale vegane?
    Multumesc mult

    Apreciază

    1. Draga mea Adriana,

      Fulgii de drojdie sunt buni, insa in cantitate mica pe zi, adica nu mai mult de doua lingurite. Nu pot sa-ti garantez ca inlocuiesc vitaminele, si daca am sta sa analizam mai profund, mare parte a „vitaminelor” de pe piata chiar si cele despre care se spune ca sunt din surse naturale, sunt loaded cu chimicale care de obicei le face imposibil de asimilat de corp care nu le percepe ca pe niste vitamine. Cele mai naturale, complexe vitamine de pe fata pamantului sunt vlastarii din legume din diferite legume, si in primul rand sucul de grau baut zilnic, ambele trebuie mentinute in alimentatie pentru viata si atunci iti asiguri atat vitamine, minerale – inclusiv calciu, magneziu, fier, cat si proteinele sau cei opt amino-acizi esentiali. Cauta articolul despre vlastari, exista sus o casuta de cautare si adauga acolo cuvantul „vlastari” si-ti vor aparea mai multe articole cat si despre sucul verde de grau. Sunt medicamente curate care nu se pot compara cu nici un supliment de pe piata lumii.

      Multa sanatate!

      Apreciat de 1 persoană

    1. Draga mea Rodica, orice suc verde este minunat si are calitatile specifice benefice. Sucul de grau spun cercetatorii este superior oricarei fel de iarba verde si este recomandat zilnic pentru tot restul vietii. Cititi aici despre beneficii si de asemenea cautati si alte surse engleze legate de acest miraculos suc. Multa sanatate!

      Apreciază

  8. Salutare draga Ligia
    Sa sti ca imi plac mult oameni ca tine, respectosi si civilizai. Ca in tara la noi…… sti tu ca saracia il face pe om un pic mai salbatic jejeje.
    As vrea sa te intreb, ¿ ce drojdie este mai buna, drojdie de bere, sau drojdie din fulgi?.
    Eu vreau sa iau drojdie de bere, pentru-ca ma duc la sala, si am citit pe internet ca e voarte buna pentru sala.
    Ce parere ai ???

    Apreciază

    1. Multumesc Adrian! Despre drojdia de bere am auzit si eu ca este folosita ca si tratament pe o perioada de 20-30 zile, inainte de masa cam 1 lingurita dupa care trebuie sa faci neaparat pauza cam o saptamana. O poti incerca fiindca nu tot timpul ce merge la o persoana merge si la altele. S-ar putea sa nu-i suporti gustul, sau corpul tau sa n-o accepte. Multe persoane am auzit ca au avut diaree, chiar dupa primele lingurite, deci nu ai de unde sa stii pana nu incerci. Ce ti-ar merge foarte bine si te-ar ajuta atat pentru detoxifiere cat si pentru energizare, ar fi sucul de grau verde baut zilnic. Mult succes!

      Apreciază

  9. buna

    stii ce vreau sa te intreb fulgii de drojdie inactiva ii acelasi lucru cu fulgii de drojdie de bere?
    sau ii cu totu alt produs
    ca este drojdie de bere si vad aici fulgi de drojdie inactiva si nu inteleg ,ca eu nu locuiesc in romania si vreau sa stiu ca aici am gasit drojdie de bere ,nu este altceva
    multumesc si astept raspunsul tau
    multe salutari

    Apreciază

    1. Buna Elena, trebuie sa intrebi fiindca nu stiu in Spania ce fel de fulgi exista. Fulgii de drojdie inactiva nu sunt activi, adica nu contin nici un agent de crestere precum drojdia activa. Drojdia de bere e cu siguranta alt produs.

      Apreciază

  10. Buna, Ligia!
    Ai putea te rog sa ma lamuresti.. Eu am auzit ca drojdia din comert, care se foloseste in panificatie, nu este buna pentru a fi consumata ca atare, fiind activa si provocand balonare, este rezistenta la sucul gastric si intestinal, etc, dar poate fi inactivata daca este pusa la cuptor o ora sau fiarta in apa 3-5 minute. Stii ceva despre asta? Devine, in acest mod, drojdia din magazin drojdie inactiva buna pentru consum ?

    Apreciază

    1. Buna Madalina,

      Drojdia inactiva nu este drojdia activa trasformata in drojdie inactiva. Procesul de prelucrare este diferit, dar si gustul este total diferit. Iti dau un link unde am vorbit mai mult despre ea. Numai bine!

      Apreciază

  11. Ligia, te rog sa-mi spui si mie cum se pastreaza fulgii de drojdie, nu am gasit informatii despre conditiile de pastrare. In borcan, la frigider sau in punga de hartie la tempera camerei? Multumesc!

    Apreciază

Comentariile sunt închise