Retete fara foc

Raw vegan food: Hamburgeri si chiftele

Hamburgeri raw vegani

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 2 cani fulgi ovaz inmuiati in apa
  • 4 Lg seminte susan integral
  • 6 Lg seminte in inmuiate in apa*
  • 5 Lg miez seminte decorticate de floarea soarelui macinate in rasnita
  • 1 ceapa tocata
  • zeama de la ½ lamaie
  • 3 Lg ulei presat la rece (sa nu fie amar)
  • 4 Lg fulgi de drojdie inactiva*
  • patrunjel tocat
  • marar tocat
  • sare de ocna dupa gust
  • 3 catei usturoi
  • 1 cana = 250 g

Instructiuni:

Totul se amesteca in robot si se lasa la patruns. Dupa aproximativ o jumate de ora gustati si daca nu va place, mai adaugati cu masura condimente, sare, etc.  Compozitia se intinde ca o foaie de 2 cm inaltime si se taie cu ajutorul unei cani sau a unei forme metalice. Se aseaza in tavile de deshidratat si se ung cu putin ulei. Se deshidrateaza timp de o zi la sub 40C. Nu vrem sa-i facem prea uscati, dar nici prea faramciosi asa ca verificati mereu textura.

Noi i-am servit cu un piure traditional de cartofi si o salata bogata. Daca nu aveti un deshidrator, puteti folosi un cuptor cu termostat. Multe gospodine au incercat sa ii usuce in cuptorul cu usa deschisa, insa nu a fost destula caldura si s-au mucegait, asa ca daca nu aveti deshidrator, mai bine coaceti-i.

*Fulgi de drojdie se gasesc online sau in magazinele naturiste. Gasiti mai multe amanunte despre beneficiile extraordinare cat si informatii despre pret si surse de cumparat, chiar aici.

* Semintele de in ajuta la legarea compozitiei, tine locul de ou, si veti vedea ca sunt gelatinoase dupa o vreme.

Chiftele sau mici raw vegani

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

  • 1½ cana de nuci inmuiate peste noapte
  • ½ cana de migdale crude, inmuiate peste noapte sau pulpa ramasa de la laptele de migdale
  • 1 morcov razuit
  • ¼ ceapa
  • 3 catei usturoi
  • ½ lingurita boia
  • 1 lingurita de mix de condiment Fuchs (fara MSG)
  • 2 lingura drojdie inactiva
  • 2 rosii rosii uscate la soare, pastrate in ulei
  • sare neiodata dupa gust

Ingredientele se maruntes si amesteca bine. Se fac chiftele folosindu-se mana umezita cu putina apa cu sare. Se vor usca in deshidrator la 40C, timp de 6-8h. Dupa 3h se vor intoarce pe partea cealalta, pentru a se usca egal pe ambele parti. Sunt delicioase cu salata sau folosite in sushi raw vegan.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMag, Libris, Elefant, Carturesti etc. Pentru cei din Republica Moldova, cartile mele sunt disponibile aici. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile mele cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

16 gânduri despre „Raw vegan food: Hamburgeri si chiftele

  1. Cum stiu daca fugii de ovaz, orz , grau, din comert sunt cruzi? Am cumparat ambalati in pungi de hartie, cred ca sunt nemtesti, dar nu precizeaza exact daca au fost tratati termic.

    Apreciază

  2. Marea majoritate a fulgilor sunt uscati la temperaturi mari, din pacate sau dehidratati. Nu se stie cu exactitate care cum sunt, fiindca nu se precizeaza niciodata. Oricum, in stare mai „cruda”, adica netratati termic de 2 ori, sunt mai buni.

    Apreciază

  3. Si fulgii de ovaz leaga compozitia foarte bine, eu nici nu puneam seminte de in, si totusi ieseau super, doar ca trebuie sa-i lasi la inmuiat in apa de preferat calda si se face ca si o gelatina. Eu fac hamburgheri dar din pacate in cuptor, ca nu am dehidrator ;( sper sa imi iau cat de curand si sa incep sa-i fac cat mai natur. Oricum imi imaginez ca sunt faini si poti incerca si cu dovlecel in compozitie si-apoi sa ne spui cum ies..:) Daca imi i-au uscator o sa incerc si-o sa va spun…Sunt f hotarata, doar ca trebuie sa-mi conving si sotul 🙂

    Apreciază

    1. Pai acelasi lucru se intampla si la asta, ii lasi in putina apa calduta nu fierbinte si isi lasa gelatina sau seminte de in si au mai multa gelatina. In privinta convinsului legat de membrii de familie, e mai greu. Important e sa incepi cu exemplu personala ca daca astepti dupa ei, poate niciodata nu se va intampla. Totul este treptat, treptat dupa care va interveni obisnuita.

      Apreciază

  4. era vb de aparatura, acolo e munca de lamurire, ca de mancat o sa manance ce le fac:))
    Oricum suntem 75% vegani 25% vegetarieni, adik mai pacatuim si noi cateodata 🙂
    dar nu cred ca va fi mare diferenta de gust, suntem obisnuiti si cu cruditati, dar daca faci numai asa ceva, trebuie sa le prepari cumva, ca totusi au alt gust.
    Si ce fel de branzeturi poti sa faci? Din lapte de migdale? ca si tofu din laptele de soia?
    sunt curioasa pt ca noi mai mancam din cand in cand si branza, si un inlocuitor ar fi de dorit.
    Tu ce parere ai despre branza proaspata, neprocesata de la vaca? Mi se pare destul de naturala. In cartea sa Dr. Ernst Günter (el fiind un naturist, cruditionist convins) vb despre consumul de lapte crud, si a branzei proaspete neprocesate in vreun fel.
    Chiar are si retete . Nu stiu acum ce sa cred.

    Apreciază

    1. In privinta lactatelor, citeste putin acest articol si iti recomand si cartea, Studiul China – vei ramane socata. Eu stiu ca si Gunter cat si Elena Nita Ibrian aveau retete cu lactate, insa se mai pot compara lactatele din ziua de azi, chiar si cele de la tarani cu cele de acum 10-50 ani? Citeste cartea care ti-am recomandat-o si trage concluzia dupa aceea. Nu trebuie sa ma crezi pe mine.

      Apreciază

  5. Nu ma refeream in nici un caz la telemea cascaval sau unt. Stiu care sunt efectele branzeturilor din comert si stiu si cum sunt facute. Ci doar la branza proaspata
    neprocesata. Branza dulce pe care o fac gospodinele direct din lapte nefiert si poate ca nici incalzit macar. Stiu ca in Romania mai sunt tarani care isi fac singuri branza, si e garantata pt ca ei stiu ce au pus acolo si ce calitate are laptele.
    Eu nu sunt adepta laptelui de vaca, si nu il mai consum de cativa ani buni, dar am citit in cartea Dr Günter si de aia m-am mirat ca un crudivegan consuma lapte crud, si branza proaspata. Nu cred ca laptele de at era mai bun neaparat, pt ca si astazi daca ai o sursa de o calitate sigura e ok. Dar eu credeam ca a fi crudivegan inseamna a consuma doar cereale seminte fructe legume si vegetale in starea lor naturala neporcesata. Am vazut ca multi concuma si alge. Eu una nici daca m-ai impusca nu as manca asa ceva. Nu consider necesar. Ceea ce vad e ca fiecare isi face un stil propriu, si consuma ce i se pare lui ca ar fi sanatos. Ex cu soia, multi o critica , altii o apara si arata clar care sunt efectele ei benefice organismului. Cine stie care dintre ei spune adevarul????

    Apreciază

    1. Daca Gunter spune despre el ca e crudivegan, nu se defineste corect. Vegan inseamna fara nici un fel de produs animal, iar la partea cu branza proaspata eu una nu cred ca o putem numi sanatoasa, chiar daca sursa de lapte este buna. E o materie straina care nu a fost destinata pentru consumul omului. Daca ne place si vrem s-o consumam asta este altceva, insa nu se poate considera un aliment sanatos. Se incadreaza tot la categoria lactatelor, care contin caseina, si care participa activ la dezvoltarea excesului de mucus din corp care este total toxic pentru fiecare organ in parte si colon.

      Multi altii se considera raw si consuma carne cruda, lactate si oua crude, ceea ce mi se pare aberant. Legat de adevarul despre toate astea, noi singuri il putem gasi informandu-ne din surse diverse straine, cele mai multe in limba engleza, din studii facute de vegani care au fost direct interesati de aceste teme si care au studiat cu amanuntul fiecare aspect. Am citit si eu mult, si din multe surse in decursul anilor, si am ajuns sa-i urmaresc pe toti marii specialisti ai lumii: nutritionisti, in ale raw food-ului (si de asemenea consider ca doar cativa sunt de calitate si foarte educati, din toata multimea), dieta vegana si altele, si sa aleg in cine sa ma incred si in cine nu. Dupa toate cele spune, eu tot sustina ca fiecare sa pastreaze in alimentatia lui, indiferent de ce voi spune eu, tot ce considera ca este potrivit si sanatos pentru el.
      Mult succes in cautarile tale!

      Apreciază

  6. Salut! Ti-am mai pus intrebarea asta si cred ca nu ai vazut-o ,pentru ca nu mi-ai raspuns.
    Pentru ca vorbiti de care este adevarata dieta cruda,vin si eu cu intrebarea cat la 100 crezi tu ca mai putem pastra din alimentele fierte fara ca efectul benefic al dietei crude sa nu fie micsorat?
    Ai zis ca si tu consumi si mancare fiarta si vroiam sa stiu strict parerea a si ce efecte are asupra ta aceasta mancare.
    Am cateva mancaruri preferate la care m-as mai intoarce din cand in cand,cum ar fi: cartoful,mazarea,painea neagra,supa de linte.
    Adica ce e mai rau?ouale si smantana sau cate o mancare fiarta din cand in cand?

    Apreciază

    1. Draga mea, marea majoritate a raw foodistilor pastreaza un procent pe care-l aleg ei, de mancare gatita. Ideal al fi undeva la 25-30% mancare gatita usor, facuta la slow cooker, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, cat mai apropiat de natural. In privinta mea, atunci cand procentul este mai mult de 30% de mancare gatita, incep sa ma ingras, sa am dureri de ficat, sa ma balonez, mi se schimba textura pielii, a unghilor, devin mai obosita, mai lipsita de putere dupa pranz, etc. Cred ca cel mai important este chiar si in dreptul celor care consuma si gatit, sau numai gatit, sa nu uite sa adauge langa mancarea obisnuita multe salate de toate felurile (cand au de unde alege), de radacionase colorate, de frunze verzi, de varza, la care sa adauge sprouts diversi zilnic, mai ales in perioadele reci cand toata lumea e vulnerabila la anemii, chiar daca mananca lactate si carne. Mult succes si tine-ma la curent cu nouatile.

      Apreciază

Comentariile sunt închise